Influenza oltás 2022-10-18

Közeleg az influenza oltási időszak. Az elmúlt két esztendő sok tapasztalatot adott mind az egészségügyben dolgozóknak, mind a pácienseknek a vírus fertőzésekkel és az ellenük való védekezéssel kapcsolatban. Az influenza fertőzésről eddig is tudtuk, hogy döntően enyhe betegség formájában zajlik, de vannak olyan, főként krónikus betegek, idősek, akiknél bizony súlyos lehet a betegség, vagy a meglévő krónikus betegségek szövődményeit provokálja a fertőzés. Ezt most a COVID látványosan igazolta. És azt is, hogy a védőoltással, lehet, hogy magát a megbetegedést nem védjük ki teljesen, de a súlyos, kórházi kezelést igénylő helyzetet igen!!! Ezen egyértelmű tapasztalat alapján is javasoljuk mindenkinek mind az influenza oltás, mind az emlékeztető (OMICRON specifikus) COVID védőoltás felvételét. Részben az idős, krónikus betegségben szenvedő betegeknek, de az egészségeseknek is idős vagy beteg hozzátartozóik védelmében, hisz azok a fiatalok, akik oltva vannak, kevésbé terjesztik a betegségeket.

Az idei, ingyenes, 3 komponensű influenza oltás már rendelkezésünkre áll. Az oltóanyagban idén mind a H3N2, mind a H1N1 törzset a WHO ajánlás alapján változtatták. A részletes tájékoztatás az oltásról honlapunkon olvasható.

Akik a 4 komponensű, azaz kétféle B vírus törzset tartalmazó oltást szeretnék (Vaxigrip Tetra), azok számára ezt receptre fel tudjuk írni, patikában kiválthatóak.

Várandósok, szoptatós kismamák, 3 év alatti gyermekek számára a Vaxigrip Tetra javasolt!

 

Nagy valószínűséggel lehetőségünk lesz az Omicron specifikus COVID oltás (Comirnaty Original/Omicron BA.4-5) háziorvosi praxisban való alkalmazására is, de ez még nem teljesen biztos. Amennyiben igen, javasolt a két védőoltás egyidejű felvétele.

Az oltás javasolt annak, aki az alapimmunizálás 2 oltását már megkapta és az utolsó oltás óta eltelt legalább 2 hónap és két hónapon túl volt COVID megbetegedése.

Az oltóanyagokról részletes tájékoztatás honlapunkon olvasható

 

  1. Idén is szeretnénk az oltást gördülékenyen lebonyolítani, ezért elkülönített időpontban próbáljuk megvalósítani.

Egyelőre az alábbi időpontokat jelöltük ki:

November 3., november 10., november 17., november 24. Minden alkalommal 13-17 óráig 5 perces időintervallumokkal.

Oltásra jelentkezés:

  1. Telefonos applikáción keresztül influenza oltásra időpont foglalással
  2. A honlap belső rendszerébe való belépéssel influenza oltásra időpont foglalással. https://doktorha.netdoktor.hu/ A honlapon, a jobb felső sarokban lévő belépés gombra kattintva tudnak belépni vagy regisztrálni a rendszerbe.
  3. Telefonon a rendelői számokat hívva.

Kérjük, hogy online csak a fenti idősávokra foglaljanak időpontot, aktív rendelési időre ne!

Amennyiben lesz COVID oltóanyagunk, egyszerre adjuk a 2 oltást, de ez nem törvényszerű. Lehet jelentkezni csak influenzára és csak COVID oltásra is.

 

  1. Ezek mellett továbbra is javasolt 50 év felett a súlyos tüdőgyulladást okozó streptococcus baktérium elleni védőoltás is. Akár egyszerre beadva a másik két oltással vagy 1 hónap eltolódással. A súlyos tüdőgyulladás elleni védőoltás javasolt:

- 2 éves kor alatt és 50 éves kor felett mindenkinek.

- A krónikus betegeknek, akik alapbetegségük miatt fogékonyabbak a súlyos pneumococcus fertőzésre: tüdő (COPD, asztma)-, szív-, vese-, máj- és cukorbetegek, immunszupprimáltak. - Dohányosoknak - életkortól, betegségtől függetlenül.

- Belsőfül műtéten átesetteknek és a koponyasérülteknek.

- Léphiányosoknak

Két féle oltás van erre. A Prevenar 13 és a Pneumovax 23.

Kérjük, regisztráljanak védőoltásra!